4857 sayılı İş Kanunu ne anlama gelir?
Bu Kanunun amacı, iş sözleşmesiyle işverenler ile işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
4857 sayılı kanun kapsamı dışında olanlar kimlerdir?
Buna göre pilot, hostes, makinist ve telsiz operatörü gibi uçuş personeli İş Kanunu kapsamı dışında tutulmuştur.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
İş Kanunu’na göre temel çalışan hakları dört kategoride toplanabilir: Çalışanın emeğinin karşılığında ücret alma hakkı Eşit muamele hakkı İş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde korunma hakkı Tazminat ve diğer haklar hakkı23 Ekim 2024
4857 sayılı İş Kanunu günde kaç saat çalışır?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesi, işçileri korumak amacıyla günlük ve haftalık çalışma saatlerine bazı kısıtlamalar getirmiştir. Çalışma saatleri haftada 45 saat ve günde en fazla 11 saatle sınırlandırılmıştır.
4857 sayılı İş Kanunu kimlere uygulanır?
Bu Kanun, 4 üncü maddede yazılı olanlar hariç olmak üzere bütün işyerlerine, faaliyet konularına bakılmaksızın işverenlere, işveren vekillerine ve bu işyerlerinin çalışanlarına uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddeye göre yayımı tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.
İşveren işçiyi hangi durumlarda işten çıkarabilir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi, işveren açısından haklı fesih nedenlerini; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri ve zorlayıcı sebepler olmak üzere üç başlık altında düzenlemektedir.
Bir işçinin yasal hakları nelerdir?
4/1,a maddesine göre çalışanların hakları şunlardır: İşe iade hakkı, kıdem tazminatı hakkı, işten ayrılma tazminatı hakkı, ücret hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, yıllık izin ücreti hakkı, haftalık izin hakkı, UGBT alacakları hakkı, ayrımcılık tazminatı hakkı, sendika tazminatı, işsizlik ödeneği talep hakkı.
İş kanununda 4 madde nedir?
İş Kanunu Madde 4; İnsan, hayvan ve eşyanın deniz yoluyla taşınması genellikle İş Kanunu kapsamı dışındadır. Deniz taşımacılığındaki işlerin İş Kanunu kapsamına girmemesinin nedeni, bu işlerin karadaki işlerden farklı özelliklere sahip olması ve İş Kanunu’nun birçok hükmünün bunlara uygulanmamasıdır.
Mazeretsiz işe gelmeme hakkı kaç gün?
Devamsızlık süresi, iki ardışık iş günü veya ayda iki kez resmi tatilden sonraki iş günü veya ayda üç iş günü olmadıkça, işverenin iş ilişkisini sona erdirme hakkı yoktur. Belirtilen iş günlerinde çalışma yapılamaz.
2024 İşçi Hakları Nelerdir?
Çalışanın ücret ve maaş hakkı… Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı… Çalışanın mola hakkı… Çalışanın sosyal güvenlik primlerinin tam ödenmesi hakkı… Çalışanın eşitlik (ayrımcılık tazminatı) hakkı… Çalışanın haftalık izin hakkı… Çalışanın ücretli yıllık izin hakkı… Çalışanın ulusal bayram ve genel tatil hakkıDaha fazla makale…
10 yıl çalışan kendi isteğiyle ayrılanlar da tazminat alabilecek mi?
2025’ten itibaren “10 yıl çalışıp kendi isteğiyle işten ayrılanlar da tazminat alabilir” maddesi iş hukukunda önemli bir değişikliği simgeliyor. Bu önemli durum işçilerin lehine değişiklikleri temsil ediyor ve kendi isteğiyle işten ayrılanların tazminat alma hakları hakkında net bilgiler sağlıyor.
İşveren işçiye hangi durumlarda dava açabilir?
Çalışan, işyerinde işverenin araç ve gereçlerine ihmali ile zarar vermişse; işveren, çalışandan bunun için tazminat talep edebilir. Ya da çalışanın işverenin parasını zimmetine geçirmesi veya işverenin güvenini kötüye kullanarak maddi kazanç elde etmesi halinde, işveren çalışana karşı dava açabilir.
Sabah 8 akşam 6 çalışmak yasal mı?
Çalışanların gece çalışmaları günde yedi buçuk saati geçemez (Madde 69/3). Bu durum günlük çalışmanın ve dolayısıyla fazla mesainin de kısıtlanmasına yol açar. Gece çalışması yasal haftalık çalışma süresi olan 45 saati aşmasa bile, 7,5 saati aşan gece çalışmaları için fazla mesai ücreti ödenmelidir.
4857 sayılı İş Kanunu mazeret izni kaç gün?
Mazeret tablosuMazeret izni türüSüreEvlat edinme3 günBirinci derece yakının ölümü3 günBabalık izni (eşin çocuğu doğurması)5 günEngelli veya kronik hasta çocuğa refakat izni10 gün1 ek satır 19 Kasım 2024
8 saat çalışmaya kaç saat mola verilir?
4 saat veya daha az süren işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süren işlerde yarım saat, 7.
4857 sayılı iş kanununun 28. maddesi nedir?
İşveren, ayrılan çalışana istihdamın türünü ve süresini belirten bir belge verir. Belgeyi zamanında sunmaması veya belgede yer alan bilgilerin yanlış olması nedeniyle zarar gören çalışan veya çalışanı işe alan yeni işveren, önceki işverenden tazminat talep edebilir.
Bir işçinin yasal hakları nelerdir?
4/1,a maddesine göre çalışanların hakları şunlardır: işe iade hakkı, kıdem tazminatı hakkı, işten ayrılma tazminatı hakkı, ücret hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, yıllık izin ücreti hakkı, haftalık izin hakkı, UGBT alacakları hakkı, ayrımcılık tazminatı hakkı, sendika tazminatı, işsizlik ödeneği hakkı.
4857 sayılı İş Kanunu hala geçerli mi?
İŞ HUKUKUNA TABİ ÇALIŞAN OLMAK 4857 sayılı İş Kanunu’nun 120. maddesine göre; “25.8.
4857 sayılı iş kanununun 24 üncü maddesi nedir?
İş Kanunu’nun 24. maddesine göre, haklı bir sebeple işten çıkarılan bir çalışana ücreti derhal ödenmelidir. Ayrıca, çalışana sözleşmeden ve para ile değerlendirilebilen yasadan kaynaklanan tüm menfaatlerin tamamı ödenmelidir. Bir çalışan, haklı bir sebeple iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshederse, kıdem tazminatına da hak kazanır.