Anayasanın 117 maddesi nedir?
Başkomutan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin manevi varlığından ayrılamaz ve Cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir. Bakanlar Kurulu, ulusal güvenliği sağlamak ve silahlı kuvvetleri vatan savunmasına hazırlamaktan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne karşı sorumludur.
Anayasa 174 maddesi nedir?
Anayasa’nın 174. maddesine göre, devrim yasaları Anayasa tarafından korunmaktadır. Bu yasalardan biri de 677 sayılı yasadır. 30 Kasım 1925 tarihli 677 sayılı Devrim Yasası’na göre, “Bütün mezhepler yasaktır”, yani bütün mezhepler yasadışı ve anayasaya aykırıdır.
Anayasa 176. madde nedir?
Madde 176 – Durumun gereklerine göre, maddi tazminat ve nafakanın toptan veya gelir suretiyle ödenmesine karar verilebilir. Manevi tazminatın gelir şeklinde ödenmesine karar verilemez.
Anayasanın 127. maddesi nedir?
Madde 127 – Mahalli idareler; il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirlenen ve karar organları, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, kamu tüzel kişiliğine sahip kuruluşlardır.
Anayasa 177 madde nedir?
Madde (Anayasanın yürürlüğe girmesi) Bu Anayasa, halkoylaması sonucu kabul edilip Resmî Gazete’de yayımlandığında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olur ve sayılan istisnalar dışında tam olarak yürürlüğe girer. Bu istisnaların yürürlüğe girmesine ilişkin hükümler aşağıdadır.
TCK’nın 117 maddesi nedir?
TCK. Madde 117 şöyledir: “Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla çalışma ve çalışma hürriyetini ihlal eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Anayasanın 175. maddesi nedir?
Madde 175 – (11/9/2019 tarihli ve 2709 sayılı Kanun hükmüdür) I. Anayasanın değiştirilmesi Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Büyük Divanı üye tam sayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesine ilişkin teklifler hemen görüşülemez.
Anayasanın 116 maddesi ne diyor?
Herhangi bir sebeple özgürlüğü kısıtlanan kişi, bu kısıtlamanın kanuna aykırı olması hâlinde, durumunun kısa sürede karara bağlanması ve derhal serbest bırakılması için yetkili adlî mercie başvurma hakkına sahiptir. (Değişik: -4709/4 md.)
Anayasamızın ilk 3 maddesi nedir?
“Anayasanın 1. maddesindeki, Hükümet şeklinin Cumhuriyet olduğu hükmü, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesindeki hükümler değiştirilemez ve tadil edilemez.” 16 Eylül 2024
Anayasa 166 madde nedir?
Madde 166 – Evlilik birliği, birlikte yaşamaları artık beklenmeyecek kadar sarsıldığında, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Önceki fıkrada sözü edilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise davalı, açılan davaya itiraz etme hakkına sahiptir.
Anayasa 104. madde nedir?
Madde 104 – Cumhurbaşkanı, devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, devlet başkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını ve devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlar.
Anayasa 76 madde nedir?
Anayasanın 76 ncı maddesinde yüz kızartıcı suç olarak sayılan suçlar; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48/1-a maddesinin beşinci fıkrasında sayılan ve kamu hizmetine girmeye engel teşkil eden suçlar ile diğer özel kanunlarda yazılı bazı hak ve statülere sahip olmaya mani olan suçlar yüz kızartıcı suçtur.
Anayasanın 128 maddesi nedir kısaca?
Nitekim Anayasa’nın 128. maddesinde; “Devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ile diğer kamu hukuku tüzel kişilerinin genel yönetim esaslarına göre görmekle yükümlü oldukları aslî ve sürekli kamu hizmeti görevleri, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.” hükmü yer almaktadır.
Anayasanın 137.nci maddesi nedir?
MADDE 137. – Kamu hizmetinde herhangi bir sıfat ve şekilde bulunan bir kimse, amirinden aldığı emrin tüzük, kanun, tüzük veya Anayasa hükümlerine aykırı olduğunu düşünürse, emri yerine getirmez ve aykırılığı amirine bildirmek zorundadır.
Anayasanın 125. maddesi nedir?
Anayasa’nın 125. maddesinin birinci fıkrasında: “Her türlü idari eylem ve işlemlere karşı yargı yolu açıktır.” kuralı yer almaktadır. İdari eylem ve işlemlerin yargı denetimine tabi olması demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez bir koşuludur.
Cumhurbaşkanı hangi kanunu meclise geri gönderemez?
A – Kanunların Geri Gönderilmesi 1982 Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı, yayımlanmasını uygun görmediği kanunları, gerekçeleriyle birlikte, yeniden görüşülmek üzere onbeş gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri gönderir. Bütçe kanunları bu hükmün dışındadır (madde 89/2).
Anayasanın 116 maddesi ne diyor?
Herhangi bir sebeple özgürlüğü kısıtlanan kişi, bu kısıtlamanın kanuna aykırı olması hâlinde, durumunun kısa sürede karara bağlanması ve derhal serbest bırakılması için yetkili adlî mercie başvurma hakkına sahiptir. (Değişik: -4709/4 md.)
Anayasanın 118 maddesi nedir?
Bu değişiklikler sonucunda Anayasanın 118. maddesi uygulanmaya başlanmıştır: “Milli Güvenlik Kurulu; Devletin milli güvenlik siyasetinin tespiti, tespiti, uygulanması ve gerekli koordinasyonun sağlanması konularındaki önerileri hakkında görüşlerini Bakanlar Kuruluna bildirir.
Anayasa 104 madde 17 fıkra nedir?
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Anayasa’nın 104. maddesinde düzenlenen yeni bir işlem türüdür. 104. maddenin 17. fıkrasına göre; Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir.