İçeriğe geç

Adları Nasıl Yazılır

Ahmet Amcam nasıl yazılır?

Kişisel isimlerin ardından gelen akraba isimlerinin ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük harfle yazılmalıdır.

Kişi adları nasıl yazılır?

Kişi adları, coğrafi adlar, kitaplar, dergiler, makaleler, dinler, mezhepler, tarikat adları, ırk, dil, lehçe adları, tarihi olaylar, kurum adları, idari birlikler ve ülke adları büyük harfle yazılmıştır. Arapça ve Farsça kökenli özel adlar yazılırken Türkçe telaffuz kullanılmıştır.

Ahmetciğim ayrılır mı?

UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…

Ayşe Hanım nasıl yazılır?

“Ali Bey, Ayşe Hanım”? Cevap: Büyük harf kullanımıyla ilgili dernek rehberimizi kullanmanızı öneririz. “Zeit İnönü Başkanı, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım…” formları doğrudur.

Murat Bey’e nasıl yazılır?

Cümledeki ay ve gün adları küçük harflerle yazılır: Murat Bey Temmuz ayında tatile gidecek.

Ahmet Dayı nasıl yazılır?

*Şahıs adlarından önce ve sonra gelen fahri unvanlar, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Sayın Ali Kaya, Ahmet Bey, Dursun Efendi, Doktor Behçet Uz, Mareşal Fevzi Çakmak, Prof. Dr. Talât Tekin, Deli İbrahim, Avcı Mehmet Paşa vb.

Bey hanım nasıl yazılır TDK?

Kişi adlarından sonra gelen saygı sözcükleri ve unvanlara eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: • Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’dan Mahmut Efendi ve Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvan, şeref unvanı, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.

Atilla Bey nasıl yazılır?

Attila (Latince: Attila, Yunanca: Ἀττίλα, yaklaşık M.Ö. 434-453) Hun topluluklarının hükümdarı olduğu 434 yılından 453’teki ölümüne kadar Hun İmparatorluğu’nun hükümdarıydı.

Çapanoğlu nasıl yazılır?

Oğul-kız kelimeleri: Çapanoğlu, eloğlu, hinoğluhin, elkızı vb.

Cım mı cığım mı?

Cim cım diye bir ek yoktur, sadece ciğim ciğim vardır. Bu ciğim eki, cik ekine sahiplik eki eklenerek oluşturulmuştur. “Anne”, “baba”, “kız kardeşim”, “canım Ayşe” ve “Mehmetçim” gibi ifadeler günlük konuşmada “-cim” olarak telaffuz edilse de aslında “-dear”/”-dear”dır.

Sultan Ahmet nasıl yazılır?

Sultanahmet Meydanı, İstanbul’un Fatih ilçesinin Binbirdirek semtinde bulunan tarihi bir meydandır. Bizans İmparatorluğu döneminde Konstantinopolis’te Hipodrom, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise Atmeydanı olarak anılırdı.

Ahmet Hocamız nasıl yazılır?

Alınan cevapta, TDK’nın 2012 yılında yayımladığı Yazım Rehberi’nde şu ifadelere yer veriliyor: “Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, fahri ünvanlar, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar.”

Aliciğim nasıl yazılır?

Hatırlamakta fayda var😊 Canım Ali değil, canım Ali. Türk Dil Kurumu diyor ki; Aliciğim, -cik ekiyle Alicik olarak yeni bir anlam kazandığı için kesme işareti ve bileşik isim olmadan yazılır. Burada -cik, Ali’ye hem yeni bir anlam katıyor hem de onu bir cins isim yapıyor. Bu yüzden aşağıdaki ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.

İsme mi isime mi?

Çekimlemetekilyalınisimbelirtmeismiyönelmeismebulunmaisimde40 satır daha

Müdür Bey nasıl yazılır TDK?

Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, fahri unvanlar, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alaaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.

Amca ne zaman büyük yazılır?

NOT: Akrabalık belirten kelimeler büyük harfle başlamaz. Ancak, akrabalık belirten kelimeler önce geldiğinde, lakap işlevi gördükleri için büyük harfle başlarlar. Ahmet Amca bana yardım etti.

Akrabalık ünvanları nasıl yazılır?

Akrabalık adı ve lakap veya ünvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Baba Gündüz, Kemal Amca, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb. NOT: Akrabalık belirten kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablamın yanına gittim. Ayşe teyzemin pastası çok lezzetliydi.

Ahmet ismi nasıl yazılıyor?

Tekil çekim basitAhmet’in belirtilmesi, Ahmet’in yönü, Ahmet’in yeri, Ahmet’te, 40 satır daha

Akrabam nasıl yazılır?

Bu ikilemi, tüm akrabaları yan yana yazmak bir hatadır, ancak bu ikilemi ayrı ayrı yazmak gerekir. Bu kelime sıklıkla “hısımakkin” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “kin” biçiminde olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir