Konya Kürtleri nereden gelmiştir?
Kürtlerin Orta Anadolu’ya göçü farklı zamanlarda ve farklı nedenlerle gerçekleşmiştir. Konya’nın Kulu ve Cihanbeyli ilçelerindeki Kürtler Adıyaman, Malatya ve kısmen Urfa’dan geldiklerini iddia etmektedirler.
Yunak hangi aşiret?
Yunak ve çevresindeki Kürt köylerinin bir kısmı Rişvan’a bağlı olmakla birlikte, hemen hemen hepsi Canbeg (Cihanbeyli) aşiretine mensuptur.
Konya Kulu ilçesi Kürt mü?
İlçenin toplam nüfusu 52’dir.
Konya Cihanbeyli Kürt mü?
Konya merkeze uzak Kulu, Cihanbeyli, Yunak ve Çeltik gibi ilçelerde uzun süredir yaşayan Kürt toplulukları azınlıkta olsalar da, bir arada yaşama konusunda şanslılar ve nispeten korunaklı köylere sahipler.
Konya kökeni nereden gelir?
Etimoloji. Konya Ovası’nda bulunduğu bilinen ve Hitit tabletlerinde İkuwaniya olarak adlandırılan şehrin, yer ve isim benzerliği nedeniyle Konya olduğu düşünülmektedir.
Kürtler aslen nereli?
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), 2017 tahminlerine göre doğuda Zagros Dağları’ndan batıda Toros Dağları’na ve güneyde Hemrin Dağları’ndan Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun olarak yaşamaktadır. Dünya çapında yaklaşık 36 ila 45 milyon insan olduğu tahmin edilmektedir. İranlı bir halktır.
Konya Yunak’ın kaç koyu var?
Yunak, bugün; Karataş, Yeni, Esentepe, Selçuk, Fatih ve Eşme olarak bilinen altı ilçeden oluşur.
Canbeg aşireti nereden gelmiştir?
Canbeg (Türkçe: Canbeğli/Canbeğlu) Bakur Kürdistan’ına (Bakur Kürtçede “kuzey” anlamına gelir) özgü bir Kürt aşiretidir ve esas olarak Türkiye’nin Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşarlar. Aşiretin üyelerinin çoğu İslam’ın Sünni koluna bağlıdır, ancak bazıları Alevidir. Ayrıca Zaza/Zazaki Canbeg’in bir üyesi de vardır. Canbeg (Türkçe: Canbeğli/Canbeğlu) Bakur Kürdistan’ına (Bakur Kürtçede “kuzey” anlamına gelir) özgü bir Kürt aşiretidir ve esas olarak Türkiye’nin Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşarlar. Aşiretin üyelerinin çoğu İslam’ın Sünni koluna bağlıdır, ancak bazıları Alevidir. Ayrıca Zaza/Zazaki Canbeg’in bir üyesi de vardır.
Yunak hangi ile bağlıdır?
Yunak ilçesi, İç Anadolu Bölgesi’nde Konya ilinin kuzeybatısında yer alan bir ilçe merkezi olup Konya’ya 190 km uzaklıktadır. Yunak, İç Anadolu Bölgesi’nde yer almakta olup doğusunda Cihanbeyli ve Kadınhanı ilçeleri, güneyinde Tuzlukçu ve Ilgın ilçeleri, kuzeyinde ise Çeltik ilçeleri ile çevrilidir.
Kulunun yüzde kaçı Kürt?
Türkiye Kürtleri, Türkiye sınırları içerisinde yaşayan ikinci büyük etnik ve kültürel gruptur ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıdır. Çeşitli tahminlere göre Kürtler, Türkiye nüfusunun %15 ila %20’sini oluşturur ve toplam sayıları 12,5 ila 15 milyon arasındadır.
Kürtler Anadolu’ya ne zaman geldi?
İlk kez 1043 yılında Kürt Mervani Emirliği ile temasa geçen Selçuklular, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Kürtlerle birlikte Anadolu topraklarına daha rahat nüfuz edebilmişlerdir. 1029 yılında Oğuz Türklerini topraklarına kabul eden Kürtler, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasıyla birlikte Türkiye topraklarına gelmişlerdir.
Kulu eskiden nereye bağlıydı?
1926 yılında bucak olan Kulu, önce Şereflikoçhisar ilçesine bağlanmış, 1933 yılında belediye statüsüyle Cihanbeyli ilçesine bağlanmıştır. 1954 yılında Ankara’nın Haymana ve Bala ilçelerinin birkaç köyü Kulu sınırlarına katılarak Konya iline bağlı bir ilçe haline gelmiştir.
Kürtler neden Konya’ya gitti?
Bugün Kulu ve Cihanbeyli bölgesindeki Kürt köylerinin çoğu II. Dünya Savaşı dönemine dayanmaktadır. Mahmud’un Zorunlu İskân Yasası ile kurulduğu bilinmektedir. Tarihi göçün yanı sıra, 1990’lı yıllarda savaş koşulları ve köy boşaltmaları nedeniyle Kürt illerinden Konya’ya göç de olmuştur.
Adıyaman Türk mü Kürt mü?
Nüfusun çoğunluğu Hanefi Kürtlerden oluşur ve önemli bir Kürt Alevi nüfusu vardır. 2014 tahminine göre, Alevi nüfus payı %11’dir. Nüfusun çoğunluğu Hanefi Kürtlerden oluşur ve önemli bir Kürt Alevi nüfus payı %11’dir.
Konya Çeltik Kürt mü?
Bu durum konut inşaatında özel bir ilgi görmektedir. İlçe nüfusunun yaklaşık %30’u Trabzon, Afyon, Malatya, Elazığ Emirdağ ve Konya Doğanhisar gibi yerleşim yerlerinden gelen ailelerden oluşan karma bir toplumdur. İlçenin nüfusu Türk, Kürt ve Müslümandır.
Kürtlerin soyu nereye dayanıyor?
Kürtler, Orta Doğu’nun yerli (otokton) halklarından biridir. Anavatanları Yukarı Mezopotamya ve Zagros Dağları çevresidir. Yaşadıkları bölge uzun süre yerel isimlerle biliniyordu. Sasaniler döneminde Kürtlerin yaşadığı yerlere ilk olarak Kurdabad deniyordu ve Büyük Selçuklular döneminde Batı İran’a Kürdistan deniyordu.
Konya Kulu halkı nereden gelmiştir?
Kulu, adını göçebe bir toplumun lideri olan Kulubey’den almıştır. Zamanla Kulu ismi yerleşmiş ve 1954 yılında ilçe olmuştur. Kuluboğlu Mustafa Bey ve beraberinde getirdiği aileler 16. yüzyılda Afyon-Karabağ’dan kaçak yollarla gelerek Kulu’yu kurmuşlardır.
Canbeg aşireti Türk mü?
Canbeg (Türkçe: Canbeğli/Canbeğlu) Bakur Kürdistan’ına (Bakur Kürtçe’de “kuzey” anlamına gelir) özgü bir Kürt aşiretidir ve çoğunlukla Türkiye’nin Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşarlar. Canbeg (Türkçe: Canbeğli/Canbeğlu) Bakur Kürdistan’ına (Bakur Kürtçe’de “kuzey” anlamına gelir) özgü bir Kürt aşiretidir ve çoğunlukla Türkiye’nin Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşarlar.
Konya İlgın Kürt mü?
Kara Tatarlar tarafından yerleşilen Ilgın, daha sonra bu topluluğun komşuları Türkmenlerle asimile olmasıyla bir Türkmen yerleşimi haline gelmiştir. Ancak bugün bile Ilgın’da kendilerine Kara Tatarlar diyen asimile olmamış insanlar bulunmaktadır.