İçeriğe geç

Abdest Suyu Kirli Midir

Abdest alınan su içilir mi?

Şafii mezhebine göre; abdest veya gusül esnasında ağza ve buruna az miktarda su çarpılırsa ve bu su yanlışlıkla boğaza kaçarsa oruç bozulmaz.

Kirli su abdesti bozar mı?

“Aslında suyun kendisi temizdir. Ancak, eğer kirleticilerle kirlenmişse, kullanımı yasaktır. Kullanımının yasaklanmasının nedeni, içerdiği kirleticilerden kaynaklanmaktadır. Ancak suyun kendisi temizdir.

Abdest suyu sıçrayan kıyafetle namaz kılınır mı?

İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.

Hangi sularla abdest alınmaz?

Yağmur, dere, ırmak, kaynak, kuyu, deniz ve kar suları mutlak sulardır. Türleri ve özellikleri belirtilen sular, mesela mustamel suyu, lağım suyu, çiçek suyu ve üzüm suyu, mutlak su değildir. Bunlarla abdest ve gusül yapılamaz. Bunlara (mukayyed su) denir.

Abdest suyu temiz mi?

Abdest ve gusülde kullanılan suya “mâ-i musta’mel” (kullanılmış su) denir. “Kullanılmış su”, şer’î kirliliği (hades) giderme özelliğini kaybetmiş olsa bile necis sayılmaz. Bu sebeple bu tür su ulaştığı yeri kirletmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/16).

Ağza almak guslü bozar mı?

Bir koca karısına oral seks yaparsa ve meni boşalırsa, cinsel sağlık konusundaki İslami hukuka göre gusül zorunludur. Ancak, sadece mezi (meni öncesi sıvı) boşalırsa, sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak gerekir.

Eline çiş değerse abdest bozulur mu?

Allah’a hamd olsun. Çocuğun altını temizlerken veya değiştirirken abdest bozulmaz, çünkü pisliğe dokunmak abdesti bozmaz. Ancak, namaz kılmak istiyorsanız, pisliği yıkamalısınız. Değerli alim Abdulaziz b.

1 Damla idrar abdesti Bozar mı?

Şafiîlere göre, idrar ve dışkı dışında başka yerlerden çıkan kan ve benzeri sıvı maddeler abdesti bozmaz.

Kirli kilot abdesti bozar mı?

Namazın geçerli olması için bedenin, elbisenin ve namaz kılınan yerin temiz olması gerekir. Bu nedenle elbiseye veya vücuda yapışan kurumuş necasetlerin temizlenmesi gerekir çünkü bunlar namaza engeldir. Ancak necasetin elbisede iz bırakmaması ve sadece ona değmesi namaza engel değildir.

Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?

Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.

İdrar damlamış iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?

Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. El ayası hariç olmak üzere, elbisede, vücutta ve namaz kılmak istenilen yerde kan veya idrar gibi bir necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Bu miktardan az necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.

Banyoda alınan abdest ile namaz kılınır mı?

Dinimiz arınmayı emretse bile, bu genel arınma meşrudur. Bu nedenle, arınma veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdestin yerini tutmaz. Allah en iyisini bilir.

Yara bandının üstünden abdest alınır mı?

Vücudun herhangi bir yerinde kırık, çıkık veya yaradan dolayı sargı varsa ve abdest veya gusül esnasında yara zarar görmemişse, bu sargı çıkarılır, altı yıkanır ve yaranın üstü silinir. Ancak sargının çıkarılması zararlı ise, sargı çözülmeden üzerine mesh yapılabilir.

Banyo ve tuvalet bir olan yerde abdest alınır mı?

Tuvalete idrar yaptıktan sonra kaçırmayan ve beklemeden hemen yıkanan kişilerde herhangi bir sakınca yoktur.

Su var ama gusül alamıyorum ne yapmalıyım?

Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve guslün yerini alan istisnai bir uygulamadır ve yalnızca belirli bir mazeret olduğunda yapılabilir. Abdest ve gusül için su yoksa veya kullanmanın bir yolu yoksa, her ikisini de yerine koymak için teyemmüm yapılır.

Abdestten sonra su içilir mi?

Yıkandıktan sonra 3 yudum su için. Bu vücudun dış ve iç sıcaklığı arasındaki dengeyi sağlayacaktır.

Ağza ve burna su alıp çalkalamak orucu bozar mı?

Gusül hazırlarken ağza ve buruna su dökmek farzdır. Ağza verilen suyu boğaza kadar çalkalamak ve suyu iyice buruna çekmek sünnettir. Bu hüküm oruç tutmayanlar içindir. Oruç tutanlar için uygun değildir çünkü suyun boğaza veya burun yollarına kaçma riski vardır.

Susuz alınan abdest nasıl alınır?

Teyemmüm, suyun bulunmaması veya mevcut suyu kullanma imkânının bulunmaması durumunda yıkanma imkânının bulunmaması veya necaset gibi şer’i kirleri gidermek için elleri temiz toprak veya benzeri bir şeye sürerek yüzü ve iki kolu meshetmek suretiyle yapılan şer’i temizlik demektir.

Oruçluyken abdest alırken ağza su alınır mı?

“Oruçluyken ağzınıza su alıp çalkalasanız ne olur? Bu konuda ne dersiniz?” ifadesinde mükemmel bir fıkıh anlayışı vardır, yani: Su içmenin başlangıcı olan ağza su almak orucu bozmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Tombul Escort