Çatı katında oturanların hakları nelerdir?
Çatı katında yaşayan herkes diğer tüm apartman sakinleriyle aynı haklara sahiptir. Başka bir deyişle: çatılar ortak alanlardır. Bu nedenle, yapı yönetmeliklerine aykırı olarak, üst kattaki sakinler çatıyı diledikleri gibi tasarlayamaz, ek alana dönüştüremez veya kendi amaçları için kullanamazlar.
Çatı kaldırma yasal mı?
Çatının kaldırılması ve yükseltilmesi, devletin yükümlülükleri çerçevesinde yasal bir işlem değildir. Ancak İstanbul gibi bir metropolde, çatılar sıklıkla kaldırılır ve büyük bir rehavet vardır.
Çatı katına oda yapmak yasal mı?
Çatının inşası mimari projede değişiklik gerektirdiğinden, bu, kat maliklerinin kararıyla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir: “Ortak alanların konusu sözleşmeyle belirlenebilir.
Çatı katı teras kapatma yasal mı?
Çatı ve terası kapatmak aslında yasak değildir. Yasak olmasa da, daire sahiplerinden şikayet gelmesi durumunda, çatı olduğu için yapı ruhsatı alınması gerekir. Evinizin bulunduğu yerel belediyelere başvurarak yapı ruhsatı alma seçeneğiniz vardır.
En üst kat çatıyı kapatabilir mi?
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı ortak alan olarak değerlendirilmekte olup, tüm kat maliklerinin rızası olmadan çatının örtülmesi veya tek bir kişiye bırakılması mümkün değildir.
Bahce katında oturan ev sahiplerinin hakları nelerdir?
Bahçe katında yaşayan daire sahipleri, bahçenin ortak bir alan olduğunu ve mülkteki paylarına orantılı olarak bahçeye hak sahibi olduklarını kabul etmelidir. Bahçenin kendi bölümünü inşa etmek, bahçede nesneler bırakmak veya bahçeyi diğer daire sahiplerinden ayırmak, daire sahipleri derneğinden izin gerektirir.
Çatı nereye şikayet edilir?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, vatandaşlarla kişisel iletişim kurmak amacıyla 2013 yılında Alo 181 Çağrı Merkezi’ni faaliyete geçirdi. Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Vizyonu 2023 ve yaşam kalitesini iyileştirmek için İnsan-Çevre İlkesi çerçevesinde Alo 181 aracılığıyla vatandaşlara haftanın 7 günü, günde 24 saat hizmet vermektedir.
Çatı katı için izin gerekir mi?
Herhangi bir izin gerekmiyor.
Teras kapatma cezası kaç TL?
Belediye tarafından iletilen proje çerçevesinde yapılan uygulamalarda ve teras çatı uygulaması için gerekli izinlerin bulunması halinde herhangi bir ceza uygulanmaz.
Çatı katına tapu verilir mi?
2-) En üst kattaki ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilir mi? Evet, bu binalar da yapı kayıt belgesi alınarak tüm maliklerin onayıyla kat mülkiyetine dönüştürülebilir.
Apartmandaki terasın kullanım hakkı kimlere ait?
Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, teras kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Dubleks daire çatısı ortak alan mı?
Çatı katı ortak bir oda mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı, ortak alanın bir parçasıdır. İki aileli evlerde çatı katı, mülk sahibine ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik, daire sakinlerinin ortak kararını gerektirir.
Dubleks çatı kaldırma yasal mı?
Yaptığımız çatı yükseltme veya teras dubleks sökümü yasal değildir.
Teras kapatmak için belediyeden izin almak gerekir mi?
Teras kapatma işlemini tamamlamadan önce izin almanız gerekiyor. Teras balkonunu kapatmak için Yargıtay kararıyla sınırların belli bir ölçüde kapatılması mümkün. Buna göre teras balkonunu kapatmak isteyen kişilerin binadaki tüm kat maliklerinden izin alması gerekiyor.
Çatı katı için ruhsat gerekir mi?
Çıkıntılı döşemeler, çatı katları, kolonlar, kirişler ve yük taşıyan duvarlar için belediyeden izin alınması gerekmektedir. Tadilat izni için gereken belgelerin belediyeden belediyeye değiştiği söylenebilir.
Çatı katlarının kullanımı ve masrafı kime aittir?
Eğer tüm kat malikleri çatı veya terası kullanabiliyorsa, masraflar tüm kat malikleri arasında gayrimenkuldeki paylarına göre paylaştırılır.
Çatı katı binanın ortak kullanım alanı mıdır?
Çatı katı ortak bir oda mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı, ortak alanın bir parçasıdır. İki aileli evlerde çatı katı, mülk sahibine ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik, daire sakinlerinin ortak kararını gerektirir.
Çatı katına tapu verilir mi?
2-) En üst kattaki ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilir mi? Evet, bu binalar da yapı kayıt belgesi alınarak tüm maliklerin onayıyla kat mülkiyetine dönüştürülebilir.
Çatım akıyor nereye şikayet edebilirim?
Bu tür sorunlar Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından ele alınır. Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha ucuzdur. Sulh Hukuk Mahkemesi ile uğraşmak istemiyorsanız, bir avukata vekalet vererek sorunu çözebilirsiniz.